Välkomna till Skellefteåbloggens bevakning om Skellefteå AIKs första final match mot Växjö med matchstart 15:15 och bevakningens start är cirka 12:45.

Fakta ifrån Wikipedia om Växjö:

Växjö Lakers Hockey Club, förkortat Växjö Lakers HC, är en ishockeyklubb från Växjö i Sverige, bildad år 1997 sedan Växjö HC gått i  konkurs. A-laget debuterade i seriespel den 23 oktober 1997 i Division 4 (dåtidens femtedivision), och sju säsonger senare hade Växjö Lakers avancerat till Hockeyallsvenskan. Efter tre raka försök i kvalserien (2009, 2010 samt 2011) lyckades Växjö Lakers avancera till Sveriges högsta division, Elitserien/SHL.

Vida Arena (VIDA Arena i marknadsföringssyfte) är en multiarena i Växjö som är Växjö Lakers Hockeys hemmaarena. Arenan stod färdig i månadskiftet augusti/september 2011 och invigdes den 17 september samma år.

Fakta ifrån Wikipedia om Skellefteå AIK:

Skellefteå AIK grundades den 1 juli 1921 på Café Norden i på Skellefteå av medlemmar i Skellefteå IF som då ville starta upp en bandysektion i föreningen, men blev nekade. De beslöt sig därför att bilda en ny förening, i första hand en IFK-förening. IFK:s paraplyorganisation ville dock ha betalt för att hjälpa till vid bildandet, valet föll därför på att bilda en AIK-förening.

Skellefteå AIK, Skellefteå AIK Hockey,är en idrottsklubb från Skellefteå. Ishockey togs upp på programmet först 1943. 1985 blev ishockeyn fristående och klubben bytte namn till Skellefteå Hockey Club, men 1991 återtogs namnet Skellefteå AIK.

Växjös laguppställning:

Saknas gör Lindvall har en (underkroppsskada), Mascherin har en (överkroppsskada), Pellikka, Anton Olsson, Jocke och Tuohimaa.

Skellefteå AIKs laguppställning:

Nu är första perioden igång.

Ledningsmålet 0-1 för Skellefteå AIK målskytt Johnson i powerplay.

Mål 0-2 för Skellefteå AIK målskytt Högberg.

Skellefteå AIK leder med 0-2 efter första perioden.

Matchkommentar efter första perioden: Växjö som driv spelet och när Skellefteå AIK försökte gör ett ordentligt anfall så var Växjö där och störde. Skellefteå AIKs powerplay chans var en väg in i matchen. Men Skellefteå AIK leder inte rättvisat.

Nu är andra perioden igång.

Reduceringsmålet 1-2 för Växjö målskytt Gustafsson.

Kvitteringsmålet 2-2 för Växjö målskytt Bilchfeld.

Oavgjort 2-2 efter andra perioden.

Matchkommentar efter andra perioden: De var fullständigt Växjö. Nästan närmare sju minuter gått då kom Skellefteå AIK igång med spelet.

Nu är tredje perioden igång.

Oavgjort 2-2 efter tre perioder.

Nu är övertidsspelet igång.

Fortsatt oavgjort 2-2.

Nu är övertidsspelet nummer två igång.

Lowe avgjorde för Växjö med matchavgörande målet 3-2 efter femte övertidsspelet och Växjö har ledningen med 1-0 i finalserien mot Skellefteå AIK.

Slutmatchkommentar efter fem perioder: Växjö var de bättre laget i två perioder och Skellefteå AIK var också bättre laget i två perioder. Växjö driv upp tempot så kom Växjö målet.