Kommunen bjöd på matchhyran

2600 kronor extra per SHL-match. Så mycket skulle Skellefteå AIK betala varje match som en del i betalningen för ombyggnaden av arenan. Men kommunen bjöd på hyreshöjningen – ända tills Norran började ställa frågor.

Igår berättade Norran om hur hyresgästanpassningen av Skellefteå kraft arena krossat budget och blivit 22 miljoner kronor dyrare. Och att kommunen haft svårt att redogöra för vad som egentligen kostat, samt brutit överenskommelsen att AIK skulle betala fördyringarna.

Men det finns fler turer i historien kring ombyggnaden av arenan. I samband med säsongsstarten hösten 2017 höjde fritidskontoret matchhyran för Skellefteå AIK. Enligt den nya prislistan skulle AIK betala 52 600 kronor för varje hemmamatch – en höjning med 2600 kronor per match. Hyran ska, enligt support och lokaler ses som en del av AIK:s betalning för hyresgästanpassningen.

Källa: Kommunen bjöd på matchhyran – Norran, Skellefteå

Arenarestaurangen blev mångmiljonsmäll för kommunen

Ombyggnaden av Skellefteå kraft arena blev en förlustaffär för kommunen – trots att Skellefteå AIK skulle betala. Budgeten sprack med 22 miljoner kronor, men kommunen tycker att de gjort en bra affär.

För snart två år sedan fick Skellefteå Kraft Arena ett rejält ansiktslyft. Utbyggnaden gav fler sittplatser, färre ståplatser, en ny bar, större restaurang och en festvåning. Hyresgästanpassningar som AIK själva skulle betala genom höjd hyra.

Projektets ursprungliga budget låg på 30 miljoner kronor, men kostnaden räknades snart upp till 41 miljoner kronor. Orsakerna var dels att AIK ville göra fler förändringar än de tänkt från början, dels att kommunen behövde göra vissa förstärkningar av den befintliga konstruktionen. Dessutom var inkomna anbud högre än väntat.

Källa: Arenarestaurangen blev mångmiljonsmäll för kommunen – Norran Skellefteå

I gemenskapens tecken

För första gången hölls Moröbackedagen då flertalet föreningar i området gick ihop och ordnade aktiviteter vid Moröbacke centrum. Det fanns en hel del att titta på och göra för både barn och vuxna.

Solen sken, himlen var blå och kön till hamburgergrillarna ringlade sig lång. På torget ljöd musiken och det var många som tittade på då dansgruppen Gold Town Feet of Fire visade linedance.

Källa: I gemenskapens tecken

Ny studie: Gifter i lantbruket ger ökad risk för fosterskador

Amerikanska forskare har gjort en ny stor studie där de undersöker risker för foster som exponeras för bekämpningsmedel. Resultaten pekar på att det i vissa tungt besprutade landsbygdsområden fanns en ökad risk för att fostret får skador.

Forskare i USA har i en studie jämfört födelsestatistik som innefattar 500 000 individer under perioden 1997 och 2011 med den mängd av bekämpningsmedel som användes i San Joaquin, ett område i Kalifornien med mycket lantbruk.

Källa: Ny studie: Gifter i lantbruket ger ökad risk för fosterskador | SVT Nyheter

Varmare klimat ger längre svampsäsong

Klimatförändringar brukar ge upphov till oro. Men ett varmare klimat ger också sådant som det går att glädjas åt, som en längre svampsäsong.

Det är nämligen så att parallellt med att växtsäsongen förlängs till följd av ett varmare klimat så blir också svampsäsongen längre, vilket innebär att en del av våra svampar kan bilda så kallade fruktkroppar under en längre tid.

Källa: Varmare klimat ger längre svampsäsong | SVT Nyheter