I gemenskapens tecken

För första gången hölls Moröbackedagen då flertalet föreningar i området gick ihop och ordnade aktiviteter vid Moröbacke centrum. Det fanns en hel del att titta på och göra för både barn och vuxna.

Solen sken, himlen var blå och kön till hamburgergrillarna ringlade sig lång. På torget ljöd musiken och det var många som tittade på då dansgruppen Gold Town Feet of Fire visade linedance.

Källa: I gemenskapens tecken

Ny studie: Gifter i lantbruket ger ökad risk för fosterskador

Amerikanska forskare har gjort en ny stor studie där de undersöker risker för foster som exponeras för bekämpningsmedel. Resultaten pekar på att det i vissa tungt besprutade landsbygdsområden fanns en ökad risk för att fostret får skador.

Forskare i USA har i en studie jämfört födelsestatistik som innefattar 500 000 individer under perioden 1997 och 2011 med den mängd av bekämpningsmedel som användes i San Joaquin, ett område i Kalifornien med mycket lantbruk.

Källa: Ny studie: Gifter i lantbruket ger ökad risk för fosterskador | SVT Nyheter

Varmare klimat ger längre svampsäsong

Klimatförändringar brukar ge upphov till oro. Men ett varmare klimat ger också sådant som det går att glädjas åt, som en längre svampsäsong.

Det är nämligen så att parallellt med att växtsäsongen förlängs till följd av ett varmare klimat så blir också svampsäsongen längre, vilket innebär att en del av våra svampar kan bilda så kallade fruktkroppar under en längre tid.

Källa: Varmare klimat ger längre svampsäsong | SVT Nyheter

Sockerfria alternativ kan öka ditt BMI

Att socker är dåligt vet de flesta av oss.

Och många väljer sockerfria alternativ i tron om att de skulle vara bättre.

Men så behöver det nödvändigtvis inte heller vara, visar nya studier, tvärtom.

Lightläsk och energidryck, kalorisnåla eller ej. Idag innehåller de flesta sockerfria dryckerna på marknaden artificiella sötningsmedel som aspartam, sukralos och steviosid.

Källa: Sockerfria alternativ kan öka ditt BMI | Viktklubb.se

Forskare: Därför ska du undvika smileys på jobbet 

Om möjligt, undvik små gula, glada gubbar i dina jobbmejl. Så kallade smileys signalerar vare sig glädje eller värme, bara inkompetens.

Nu för tiden kommer de i alla upptänkliga former. Så kallade smileys eller emojis som skrattar, gråter, uttrycker vrede eller frustration.

Men att låta en liten gul figur avspegla ditt tillfälliga känslotillstånd har sina risker. Framför allt på jobbet.

Källa: Forskare: Därför ska du undvika smileys på jobbet – Norran Affärsliv

Undersökning: Storasyskon är farligare i trafiken

Är du det äldre syskonet?
Då är det dags att låta lillebror eller lillasyster ta över ratten.
Enligt en ny undersökning är förstfödda både farligare och mer själviska i trafiken, uppger Metro.

Storasyskon mer benägna att köra för fort, få böter och att hamna i trafikolyckor. Det visar en undersökning från det brittiska försäkringsbolaget "Privilege car insurance".

Källa: Undersökning: Storsyskon är farligare i trafiken