Nu kommer jag att göra min lista på saker som har hänt i världen i veckan:

1. Skräpet får ligga kvar – som en markering

Kommentar om skräpet får ligga kvar – som en markering:

Skräpet på Andra Långgatan får ligga kvar. Kommunen tänker inte rycka ut extra och ta hand om avfall från en fest med anonyma arrangörer utan tillstånd. Det är en markering för att visa var ansvaret ligger.

– Vår instruktion är att avvakta med Andra Långgatan för att det inte finns något som helst tillstånd för den festen. Följer man regelverket i stan ställer vi alltid upp på städningen. Det gäller alla andra evenemangen. Men det är inte okej att luta sig tillbaka och säga att skattebetalarna skall lösa privata problem, säger Olle Dahlin, ansvarig för gaturenhållningen på park- och naturförvaltningen i Göteborgs kommun.

De fixar gärna en container om folk själva vill gå ut och städa.

– Inga problem, säger Olle Dahlin, bara vi får veta var de vill ha den och när de tänker städa.
Det är kommunens trafikkontor som lägger beställningar på gatustädning till park- och naturförvaltningen. Där säger Eva-Britt Andersén, som ansvarar för trafiksamordning och evenemangsplanering att det inte är aktuellt att lägga någon extra beställning för att röja upp på Långgatorna.

2. V vill få män att kissa sittande

Kommentar om V vill få män att kissa sittande:

Vänsterpartiet vill införa regeln att på landstingets toaletter får man bara sitta och kissa.

V vill att de män som föredrar att kissa stående istället ska göra det sittande och det av två skäl.

Ett är av miljöskäl, ingen ska behöva trampa i urin som ståendekissare lyckats skvätta på golvet.

Det andra skälet rör mäns hälsa. Enligt V, som hänvisar till medicinska rapporter, töms urinblåsan bättre när man sitter och kissar och det kan i längden minska mäns prostataproblem och det i sin tur medför ett längre och bättre sexliv.

3. Utan skolbibliotek – trots lagkrav

Kommentar om utan skolbibliotek – trots lagkrav:

210 000 elever helt utan skolbibliotek, trots lagkrav.

En av sex elever inom svensk grundskola och gymnasium saknar helt tillgång till skolbibliotek. Detta trots att skollagen sedan 2011 säger att alla elever har rätt till skolbibliotek. Det framgår av ny biblioteksstatistik från Kungliga biblioteket, som de skriver i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att många av de existerande skolbiblioteken ofta brister i viktiga egenskaper som krävs för att de ska fungera som en pedagogisk resurs. Endast omkring en tredjedel av eleverna har ett skolbibliotek som ligger i skolans lokaler, är bemannat minst 20 timmar i veckan, har minst tusen fysiska medier och har någon form av katalog.

4. Fem kronor mer för ett bad

Kommentar om fem kronor mer för ett bad:

Badhuspriserna stiger, vad tycker du?

Fritidsnämnden i Skellefteå föreslår att priserna för inomhusbad ska höjas. Senast man höjde priserna var 2009 och nu anser politikerna att det behövs justeras igen.
Höjningarna läggs på vuxenpriserna, kostnaden vid enstaka besök höjs med 5 kronor. Barnpriserna får vara oförändrade, eftersom nämnden menar att det är viktigt att barnpriserna fortfarande är låga.
Sammanfattningen av veckan som gick:
Veckans värsta
Skräpet får ligga kvar – som en markering, Utan skolbibliotek – trots lagkrav, Fem kronor mer för ett bad.
Veckans bästa
 V vill få män att kissa sittande.
 Varje fredag kommer veckans lista ut.