Nu kommer jag göra min fredagslista på saker som hänt i världen i veckan:

1. Högljudda konserter farligare än man trott: Utredning föreslår sänkta decibelgränser

Kommentar om högljudda konserter farligare än man trott: Utredning föreslår sänkta decibelgränser:

Höga ljudnivåer kan vara farligare än man hittills trott. Därför föreslår en ny utredning sänkta ljudnivåer på konserter och klubbar.

Kommit fram till att konsertbesökare riskerar hörselskador även om dagens ljudnivåer inte överskrids. I dag ligger maxgränsen på 100 decibel för vuxna och 97 decibel om barn under 13 år finns i publiken.

2. Flera fackförbund hotar med strejk

Kommentar om Flera fackförbund hotar med strejk:

Trassel med tåg, svarta tv-skärmar och bilar som inte kan besiktigas.

Nästan tre miljoner svenskar ska få ny lön – och strejkhoten haglar över landet.

Avtalsrörelsen är i full gång i Sverige. I går blev avtalet för 350 000 kommunal­arbetare klart – det ­landade på 650 kronor mer i månaden.

Industrin förhandlade fram ett avtal redan före jul – här handlade det om en ökning på 572 kronor för den som har en ­månadslön på 22 000 kronor.

3. Livsfarlig bakterie i Skåne

Kommentar om Livsfarlig bakterie i Skåne:

Västra Skåne har drabbats av ett akut utbrott av aggressiva streptokock A-bakterier. 43 svårt sjuka patienter har konstaterats, för elva av dem har tillståndet varit livshotande. En äldre kvinna har avlidit.

Särskild beredskap har man på lasarettet i Landskrona. Där ställs nu alla planerade operationer in. Alla som har opererats den senaste veckan erbjuds antibiotikabehandling i förebyggande syfte.

4. Storbråk om liten jätteräka

Kommentar om Storbråk om liten jätteräka:

Ett räkgräl har brutit ut mellan Sveriges två mäktigaste miljöorganisationer.

Fram till nu har Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden drivit en total bojkott av jätteräkan, vars produktion leder till stora skador på både miljö och människor. Nu är en miljömärkning på gång som Världsnaturfonden kan acceptera medan Naturskyddsföreningen anser att det vore lika illa som att miljömärka cigaretter.

Varje år växer vår aptit för jätteräkor, den globala produktionen ökar varje år med tio procent.

Miljöorganisationerna har de senaste åren uppmanat till bojkott eftersom räkodlingarna innebär en rad miljöproblem- från skövling av de värdefulla mangroveskogarna till kemikalier i räkfodret.

Sammanfattningen av veckan som gick:

Veckans värsta är

Livsfarlig bakterie i Skåne, Storbråk om liten jätteräka, Högljudda konserter farligare än man trott: Utredning föreslår sänkta decibelgränser.

Veckan bästa är

Flera fackförbund hotar med strejk.

Veckans fredagslista är tillbaka om två veckor.